Webfejlesztés

Top 5+1 ingyenes weboldal készítő alkalmazás

Írta:
Csenge
Olvasási idő:
9
perc

Manapság szinte nincs olyan vállalkozás, amelynek ne lenne szüksége online jelenlétre piaci sikeréhez. A legtöbben úgy döntenek, hogy először saját maguk hozzák létre weboldalukat, ami elsőre akár ijesztőnek is tűnhet, ha nem vagyunk jártasak a programozásban. Ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb ingyenes honlapkészítő alkalmazásokat, amelyek segítségedre lehetnek saját honlapod elkészítésében. Mielőtt azonban leteszed a voksod bármely megoldás mellett, felhívjuk a figyelmed néhány olyan korlátra is, amely miatt nem biztos, hogy egy ingyenes eszköz lesz hosszú távon is a legjobb választás számodra.

5+1 ingyenes honlapkészítő alkalmazás

Az ingyenes weboldal készítő alkalmazásokról

Sok honlapépítő alkalmazás kínál ingyenes konstrukciókat, melyek  csak  elméletileg „ingyenesek". A gyakorlatban sok időnkbe telik mire rájövünk, hogy az ingyenes csomagnak számos zavaró  korlátja van. Legtöbbször sajnos pont azokat az elemeket nem tartalmazzák  melyekre valóban szükségünk lenne. A cikkben szereplő alkalmazásoknak az ingyenes mellett létezik fizetős verziója is, ezek már lényegesen több hasznos funkciót tartalmaznak, melyekkel már jobban testreszabható egy weboldal.

ingyenes weboldal készítés

De mégis melyiket válasszam?

Ha már eldöntötted, hogy weboldaladat saját magad készíted el, még hozzá valamilyen ingyenes honlapkészítő alkalmazással, biztosan megfoglamazódott benned a kérdés: vajon melyik a legjobb eszköz ehhez? Ahhoz, hogy kiválaszd, neked melyik lesz a legmegfelelőbb honlapkészítő platform, érdemes néhány szempontot mérlegelned. Talán, kicsit bonyolultnak tűnik elsőre, de segítségképpen cikkünkben összegyűjtöttük azokat az előnyöket és hátrányokat, amelyek segítenek eldönteni melyik honlapkészítő eszköz lehet a legjobb választás a számodra.

1. Webnode

A Webnode használata nem igényel programozói ismereteket, ráadásul több nyelven is létrehozható. Honlapjukon azt olvashatjuk, hogy több mint száz gondosan megtervezett és könnyen szerkeszthető sablont is  használhatunk és néhány óra alatt képesek vagyunk saját weboldalunk vagy webáruházunk elkészítésére. 

Webnode

Mikor használj Webnode alkalmazást?

  • Ha kész sablonokból szeretnéd létrehozni a weboldaladat.
  • Könnyen szerkeszthető alkalmazást keresel.
  • Fontos számodra, hogy közvetlenül okostelefonról vagy táblagépről is hozzáférhess a szerkesztőfelülethez.
  • Ha részletes és minden funkcióra kiterjedő leírásokat szeretnél olvasni a weboldalad elkészítésével valamint forgalmának növelésével kapcsolatban. 

A Webnode hátránya, hogy mivel csak kész sablonokból dolgozhatunk, gyakorlatilag nincs lehetőségünk változtatni az elrendezésen így nem ideális, ha azt szeretnéd hogy oldalad egyedi és igényeidre szabott legyen.

 Az ingyenes sablonoknál sok lehetőség hiányzik, a  fizetős sablonok viszont  szépek és jól használhatóak, ami megkönnyíti azoknak a dolgát, akik szívesebben vesznek át készen megtervezett kinézetet. A fizetős csomaggal oldaladat könnyen összekapcsolhatod a  Google Analytics vagy Adsense szolgáltatással és  termékeidet megjelenítheted az ár-összehasonlító motorokban is.

2. Squarespace

A Squarespace egy könnyen használható tartalomkezelő rendszer melynek különlegessége, hogy olyan egyedi funkciókat is tartalmaz, amelyek más hasonló alkalmazásokban nincsenek. 

Squarespace

Kinek ajánljuk a Squarespace-t?

  • Ha egyszerű bemutatkozó oldalt vagy kisebb webshopot szeretnél készíteni.
  • Ha kevés időt szeretnél oldalad létrehozására fordítani. 
  • Ha fontos, hogy könnyen, óriási kép adatbázishoz férj hozzá.
  • Kidolgozott, esztétikus egyéni funkciókat keresel (térképek, diagramok, menük, keresési lehetőségek).
  • Hírleveleket szeretnél küldeni feliratkozóidnak.

A rendszer előnyei között kell megemlíteni, hogy könnyen hozzá lehet adni a hírlevél küldés lehetőségét, amely ugyan fizetős funkció viszont könnyen kezelhető és sok érdekes elemet és megoldást  tartalmaz.  Sokak számára lehet hasznos a Squarespace Getty Images integrációja is, mely hatalmas képkínálathoz biztosít hozzáférést.

 A rendszer hátránya, hogy nehezebben szerkeszthető és hiányzik néhány olyan alapvető funkció, mint  a részletes oktatóanyag.  Kissé nehézkesek a SEO-t segítő alkalmazások és üres oldallal sem lehet kezdeni a munkát. A  részletes oktatóanyagot némiképpen helyettesítheti az élő chat és a rendszer aktív fórummal is rendelkezik, ahol sok kérdésre adnak választ.

Kiváló lehet ez az alkalmazás, ha blogot vagy bemutatkozó oldalt szeretnél létrehozni, kevés idő áll hozzá rendelkezésedre és fontos számodra hogy nagy mennyiségű, minőségi képanyaghoz férj hozzá.

3. Strikingly 

Sok versenytársától eltérően, amelyek a hagyományosabb, többoldalas webhelyekre koncentrálnak, a Strikingly kifejezetten azoknak készült, akik egyoldalas, mobilbarát webhelyet szeretnének létrehozni. Magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak egyaránt szól, és gyors és egyszerű webhely-készítési folyamatot ígér, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kevesebb mint 30 perc alatt elkészítsék weboldalukat.

Strikingly 

Mikor válaszd a  Strikingly-t?

  • Ha egyoldalas bemutatkozó oldalt szeretnél készíteni.
  • Ha teljesen ingyenes vagy alacsony költségvetésű megoldást keresel.
  • Ha gyorsan szeretnél dolgozni egy jó drag-and-drop szerkesztővel.
  • Ha fontos a kedvező ár, mivel a fizetős verziók díjszabása is kellemesnek mondható.

A sablon választék kisebb mint a versenytársainál, de kárpótol, hogy a szerkesztő  felület jól megtervezett, kimondottan könnyen és jól testreszabható. Az alkotók nem feledkeztek meg a keresőoptimalizálásról sem, így olyan praktikus funkciókkal is kiegészítették mint  a SEO ellenőrző lista, amely segít az oldalt a keresőmotorok számára is a legjobban pozicionálni.

Hártányként lehet megemlíteni, hogy a  sablonokat nem igazán lehet testreszabni, és az ingyenes verzió csak egy oldalt tesz lehetővé. Ha elakadnál a munkában akkor nincs élő chat támogatás, mely más alkalmazásoknál szinte megszokottnak tekinthető.

Összességében tehát a Strikingly kimondottan jó választás lehet számodra, ha könnyen és gyorsan megalkotható egyoldalas weboldalt tervezel, és nem szeretnél mélyen a zsebbe nyúlni a megvalósításért.

#promobox-newsletter###

4. Godaddy

Nem meglepő, hogy a Godaddy, mint jól ismert domain regisztrációs és tárhelyszolgáltató webhelykészítője egyben és kötelező jelleggel webtárhelyet is tartalmaz. A GoDaddy hasonlóan vesenytársaihoz kiváló eszköz kezdőknek és azoknak, akik korlátozottan vagy egyáltalán nem rendelkeznek kódolási vagy tervezési készségekkel.

Godaddy

Godaddy előnyök

  • Korlátlan tárhely és sávszélesség.
  • A fizetős csomagok számos alkalmazást tartalmaznak, mint webáruház funkció, marketing csomag, fejlett fizetési rendszerek használatával.
  • E-mail marketing: a fizetős csomagok könnyen kezelhető hírlevél küldési lehetőségeket kínálnak.
  • 24 órás ügyfélszolgálat, mely segít, ha elakadnál vagy kérdésed lenne.

A sok előny mellett azonban meg kell fontolni azt is hogy a Godaddy webhelykészítő használata végleg a Godaddy tárhelyhez köt, mert nem vihetjük  el oldalunkat egy másik tárhely szolgáltatóhoz. A kész sablonok szépek, azonban korlátozott betűtípust és elrendezés-beállítást kínálnak, ezért kevésbé testreszabhatóak.

5. Jimdo

A Jimdo egy könnyen használható webhely-készítő, amely elsősorban az e- kereskedelemre fókuszáll. Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél webáruházat  építeni, a Jimdo egy olyan lehetőség, amely minden igényt kielégít.

Jimdo

Ezért válaszd a Jimdo-t

  • Az ingyenes verzió is számos lehetőséget nyújt.
  • Jó megoldás ha később tovább fejlesztenéd az oldalad.
  • Legolcsóbb módja hogy reklámmentes webhelyed legyen.
  • Minden mobileszközre optimalizált.

Ellentétben a versenytársakkal a  Jimdo ingyenes platformja is elegendő eszközt biztosít egy funkcionális webhely létrehozásához, ráadásul időkorlát nélkül használhatod az ingyenes platformot. 

Modern, letisztult, mobileszközökre optimalizált sablonok széles választékát kínálja, bár más webhelykészítőkkel összehasonlítva nem sok lehetőséget kínál a webhelyek testreszabására. Előnyös lehet viszont, hogy hozzáférést ad  a HTML és CSS kódokhoz mely nagyobb tervezési szabadságot biztosít, igaz, hogy csak haladó felhasználók részére. Viszont kevésbé szimpatikus lehet, hogy az ügyfélszolgálata lassú, akár napokig is várhatsz a válaszra, a SEO funkciókra pedig nem minden esetben fordítottak elég figyelmet.

Ez a webhelykészítő az összes szükséges e-kereskedelmi funkcióval rendelkezik, így  határozottan jó választás lehet, ha a kis- vagy középvállalkozásunk webshopjának elkészítéséhez kereselünk megfelelő eszközt.  

+1 Wix

Végül, de nem utolsósorban meg kell még említenünk  a Wix nevű honlapkészítő alkalmazást is, mely ugyan nem ingyenes, de népszerűsége és hatalmas felhasználói tábora miatt mindenképpen szólnunk kell róla.

A WIX a legnépszerűbb és legszélesebb körben használt webhely-készítő a világon mely lehetővé teszi hogy kódolás nélkül teljes értékű, egyéni weboldalt hozzunk létre.  Több mint 500 kiváló minőségű sablont kínál számos különféle felhasználó számára mint bloggerek, üzleti oldalak, valamint online áruházak. Sikeresen ötvözi a magas funkcionalitást, a modernitást a könnyű használattal és az ergonómiával. 

Wix

A Wix jó megoldás lehet ha

  • Fontos számodra a testreszabhatóság, hogy kódolási vagy grafikusi  tudás nélkül is egyéni oldalt hozz létre.
  • Világos és érthető menürendszert keresel, mellyel biztosan megbirkózol.
  • Jól átgondolt könnyen szerkeszthető kezelőfelületet keresel. 
  • Kimondottan sok sablonból szeretnéd kiválasztani a leginkább megfelelőt.
  • Olyan rendszert keresel, mely stabil és rendszeresen frissül.

Az egyéni kinézet létrehozását nem csak a hatalmas sablon választék segíti, de minden elem pozíciója, megjelenése is változtatható, így könnyen létrehozhatod a megálmodott weboldalt.

 A rendszer legnagyobb hátrányaként kell megemlíteni hogy a sok munkával létrehozott webhelyünk és annak tartalma nem kerül a tulajdonunkba, és nagyon megnehezítik a dolgunkat, ha esetleg  más platformra szeretnénk átvinni a webhelyet. Az sem mellékes szempont, hogy a  Wix rendszerével létrehozott oldalak keresőoptimalizálási szempontok alapján alulmaradnak versenytársaktól.

A Wix nagy előnye, hogy könnyedén megvalósíthatjuk oldalunkkal kapcsolatos egyéni ötleteinket anélkül, hogy bele kéne méllyedni a programozás rejtelmeibe. Mindezt egy felhasználóbarát kezelőfelülen, jól követhetően tehetjük meg, ezáltal az oldal kialakítása igazán élvezetessé válik.

Na jó, de akkor melyik honlapkészítő alkalmazást válasszam?

Az alábbi táblázatban a felsorolt alkalmazások ingyenes vagy majdnem ingyenes változatait hasonlítottuk össze, néhány lényeges szempont alapján. A fizetős csomagok természetesen sokkal többet kínálnak.

A számos lehetőség közül nem könnyű választani. A mérlegelésnél legyen az elsődleges szempont, hogy milyen célra szeretnél saját webhelyet létrehozni. Amennyiben egy szimpla bemutatkozó oldal a cél, akkor a Strikingly jó megoldás lehet egyszerűsége miatt. Amennyiben olyan blogra van szükséged ahol fontos, hogy rendszeresen és gyorsan jó minőségű képanyaggal is frissítsd az oldaladat akkor a Squrespace-t válaszd. A Webnode már egy több oldalas összetettebb webhely létrehozására is jó választás lehet, főként ha kezdőként igényled a részletes leírásokat és segítséget is  a létrehozásához. A Wix pedig kétségkívül a legjobb lehet számodra, ha fontos a különleges design és ha olyan oldalt szeretnél amelytől mindenkinek leesik az álla. Mindent az igények szabnak meg, és persze az időd és a pénztárcád.

Az ingyenes alkalmazások hátrányai

Végül, de nem utolsósorban, hogy a kép teljes legyen, összegyűjtöttük, a látszólag ingyenes alkalmazások legfőbb árnyoldalait, amelyet mindenképpen mérlegelj mielőtt a végső döntésed meghozod. 

A webdesign sablonok korlátai

Általában csak előre elkészített design sablonokból tudunk választani, ami megkönnyíti ugyan a szerkesztést, de kellemetlen meglepetéseket is okozhat, ha honlapunk a megszólalásig hasonlít még több száz másikra. Mielőtt belevágsz, vizsgáld meg, mennyire tudod a sablont az egyedi igényeid szerint alakítani, hogy egyedibb megjelenést érhess el vele.

Nehezen kontrollálható betöltődési sebesség és korlátozott SEO funkciók

Egy weboldal betöltési sebessége sokat számít a rangsorolásban. A legtöbb ingyenes alkalmazásban nincs semmilyen ráhatásunk erre a fontos szempontra. Az ingyenes webhelykészítők többsége csak alepvető SEO funkciókat tartalmaz. Hiába szeretnék követni a Google által meghatározott kívánalmakat, ha weboldalunkat csak korlátozottan szerkeszthetjük, és arra is megkötések vannak, hogy mely szerveren tároljuk.

Amikor az ingyenes néha drága

Sokak számára nem újdonság, hogy az ingyenesen kínált dolgok végül mégsem egészen ingyenesek. A weboldal építő alkalmazásoknál az ingyenesség könnyen  kerülhet abba, hogy kéretlen reklámok jelennek meg oldalunkon, csökkentve ezzel üzenetét a nehezen megszerzett látogatók számára. Az ingyenes csomagok bár elsőre vonzóak, de csak korlátozott funkciókat biztosítanak, melyek valószínűleg nem lesznek elegendőek, hogy a megálmodott weboldalunkat kompromisszumok nélkül létre hozhassuk.

Az elkészítéshez szükséges idő

Az ingyenes alkalmazásoknál szinte mindig megjelenik érvként a gyorsaság, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy igényes weboldal létrehozása sohasem kerül kevés időbe, még a legjobb alkalmazással sem. Az ingyenesség pedig a legtöbbször nyilvánvaló korlátozásokkal jár együtt, így pont az olyan időspóroló felhasználóbarát funkciók maradnak ki az ilyen csomagokból, melyek valóban segítenek a gyors elkészítésben.

Ajánlás

Bár rengeteg ingyenes lehetőségünk van, a legtöbb esetben sokkal komplexebb weboldalra van szükségünk, mint amilyet a webszerkesztő alkalmazások ingyenes verzióival létre tudunk hozni. Vonzó szempont, hogy az ingyenes webhely készítő alkalmazások szerint mindenfajta webfejlesztés vagy programozói ismeret nélkül ingyen, csak saját időnket befektetve készíthetjük el profi weboldalunkat.  A valóságban azonban az ingyenes, ám mégis minden igényt kielégítő profi weboldal nem létezik.  Az ingyenes verziók nagyszerűek lehetnek, ha csak be szeretnél pillantani a honlapkészítés világába. Egy weboldal azonban ennél többről szól. Ha olyan pénztermelő weboldalt vagy webshopot szeretnél létrehozni, amely megfelelően képviseli vállalkozásodat és amely idővel  látogatókat is hoz, akkor bízd egy profi online marketing ügynökségre vagy webfejlesztő szakemberre a munkát, aki ismeri a készítésének összes aspektusát és partner tud lenni a későbbi fejlesztésekben, változó igények kezelésében is.

#promobox-szolg-webdev#Egyedi honlapra vagy webshopra vágysz?##

További bejegyzések

Ezek is érdekesek lehetnek

Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Ügynökség
Mit kérdezz az első "randin" egy marketing ügynökségtől?
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Keresőoptimalizálás (SEO)
Lokális SEO: döntő lehetőség a helyi vállalkozások számára
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
Ügynökség
Hogyan válassz online marketing ügynökséget?
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI képgenerátor eszközök 2024-ben
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Tudástár
Storytelling, a marketing egyik leghatásosabb összetevője
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Keresőoptimalizálás (SEO)
Csak mondd ki! A hangalapú keresés útja
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Közösségi média menedzsment
Miben segíthet egy social média ügynökség?
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
PPC kampánykezelés
Útmutató az Advantage+ vásárlási kampányokhoz
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Design
A legjobb AI-alapú videószerkesztő eszközök 2024-ben
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média menedzsment
Videó és podcast készítés ötletek
Közösségi média trendek 2024-ben
Közösségi média menedzsment
Közösségi média trendek 2024-ben
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
Keresőoptimalizálás (SEO)
A legfontosabb Google rangsorolási szempontok és tényezők 2024-ben
A YouTube hirdetés készítés alapjai
PPC kampánykezelés
A YouTube hirdetés készítés alapjai
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Keresőoptimalizálás (SEO)
Minden, amit a Google SERP funkciókról tudni szerettél volna
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?
Keresőoptimalizálás (SEO)
Mi a SEO (keresőoptimalizálás) ára és költsége 2024-ben?